Jak zachować świeżość choinki jak najdłużej?

Jak zachować świeżość choinki jak najdłużej?

Choinka to dla większości z nas niezbędny element Świąt Bożego Narodzenia. Ta prawdziwa wnosi do domu wspaniały zapach lasu. Niestety często bywa tak, że nasza choinka szybko marnieje - wysusza się i zrzuca igły. Zapobiec temu się nie da, ale jest kilka rzeczy, które możemy zrobić, by nasza choinka stała dłużej i nie gubiła tak szybko igieł.

Jak(ą) kupować choinkę?

Pierwszy ważny moment to wybór drzewka. Niezależnie od tego, czy decydujemy się na choinkę ciętą czy w doniczce, warto zwrócić uwagę na jej kondycję. Czy gałązki są giętkie, a igiełki mają soczysty zielony kolor, co świadczy o tym, że choinka jest świeża? Pamiętajmy też o tym, że różne gatunki gubią igły w różnym tempie. Najszybciej zrobi to popularny świerk pospolity. Trochę wolniej – nieco droższy świerk srebrny lub kłujący. Najtrwalsze zaś są choinki z jodły.

Jak dbać o choinkę w domu?

Jeśli tylko to możliwe - przed wstawieniem choinki do domu warto ją zahartować. Choinkę ciętą hartujemy trzymając ją przez dzień w chłodnym pomieszczeniu (piwnica, osłonięta weranda). Przed wstawieniem choinki do stojaka należy obciąć kawałek pnia (ok. 2-3 cm) a następnie włożyć drzewko do wiaderka z ciepłą wodą. Dzięki temu zabiegowi choinka będzie lepiej wchłaniała wodę. Po wstawieniu drzewka stojak wypełniamy wodą. Można go dodatkowo obciążyć (piaskiem, kamieniami) jeśli choinka jest wysoka lub bardzo rozłożysta.

Choinka w doniczce powinna być zakupiona około 10 dni przed Bożym Narodzeniem - dzięki takiemu wyprzedzeniu mamy czas by przygotować ją do domowych warunków. Przez pierwszy tydzień przechowuj drzewko w temperaturze 5°C (garaż, piwnica). Potem na 2-3 dni przenosimy je do pomieszczenia o temperaturze 10°C. Na końcu wnosimy drzewko do mieszkania. Taka stopniowa aklimatyzacja do wyższych temperatur ma oczywiście wyłącznie sens jeśli nasze drzewko było wcześniej przetrzymywane na dworze a nie np. w pomieszczeniu sklepowym.

Dla trwałości choinki ważne są takie czynniki jak: temperatura otoczenia, codzienne nawadnianie i odżywianie. Jeśli chcemy długo cieszyć się naszą choinką należy ją ustawić jak najdalej od źródeł ciepła (kaloryfer, piecyk, kominek). Temperatura pomieszczenia nie powinna przekraczać 20°C.

Zarówno drzewko cięte, jak i choinkę w doniczce regularnie podlewamy letnią wodą. Ziemia w doniczce powinna być lekko wilgotna. W przypadku drzewka ciętego, poziom wody nie może opaść poniżej linii jego pnia. Do wody, którą podlewamy drzewko raz na tydzień dodajemy specjalną odżywkę. Warto też codziennie zraszać drzewko zimną wodą w sprayu.

Jeśli chodzi o świąteczne dekoracje - ilość ozdób należy dobrać do grubości i liczebności gałązek, by te ostatnie nie złamały się pod ich ciężarem. Standardowe światełka, które wytwarzają dużo ciepła, wymieńmy dla oświetlenie LED. A przy okazji warto pamiętać jeszcze o jednym: piękna choinka jest zawsze przedmiotem szczególnego zainteresowania ze strony dzieci. Dlatego drzewko należy odpowiednio zabezpieczyć, aby najmłodsi domownicy mogli bezpiecznie szukać pod nim gwiazdkowych prezentów. Chodzi o to, by choinka była zabezpieczona przed przewróceniem, stała z dala od małych mebli potencjalnie ułatwiających wspinanie się na drzewko, tłukące się ozdoby wisiały poza zasięgiem małych rączek, a przewody lampek choinowych tak, jak samo gniazdko, pozostawały niedostępne dla dzieci.

Pozostałe porady na grudzień