Marzec w ogrodzie

Marzec w ogrodzie

Po lutym marzec śpieszy, koniec zimy wszystkich cieszy – głosi przysłowie, przypominając nam o tym, że 21 marca jest pierwszym dniem kalendarzowej wiosny. Marzec w ogrodzie to czas pozimowych prac porządkowych i przygotowań do nowego sezonu ogrodniczego.

Wszędzie:

W ramach prac porządkowych wygrabiamy pozostałe opadłe zeszłoroczne liście. Robimy też przegląd roślin - sprawdzamy czy nie ma widocznych uszkodzeń mrozowych lub oznak infekcji chorobowych. Śledzimy też prognozy pogody, bowiem wiosenne przymrozki mogą w ogrodzie wyrządzić dużo większe szkody niż mroźna zima.

Gdy temperatura ustabilizuje się powyżej 0°C, zdejmujemy zimowe osłony z drzew i krzewów. Najlepiej robić to w dni pochmurne, w ten sposób oszczędzimy roślinom gwałtownych skoków temperatury.

W sadzie:

Kontynuujemy cięcie prześwietlające drzew i krzewów owocowych (jabłonie, grusze, śliwy, porzeczka, agrest). Młodym drzewkom wycinamy tylko pędy rosnące do wewnątrz korony i krzyżujące się - jeśli je zbyt przytniemy, będą słabiej owocować. Solidnie przycinamy drzewka świeżo posadzone: przewodnik skracamy o 1/3, boczne pędy o 1/2. Rany po cięciach smarujemy maścią ogrodniczą ze środkiem grzybobójczym. Rozgarniamy kopczyki uformowane wokół pnia drzewek posadzonych jesienią, formując rodzaj misy – do niej wlewamy wodę przy podlewaniu. Możemy płytko przekopać ziemię wokół rosnących drzew. Przygotowujemy także miejsca pod nowe nasadzenia.

Jeśli przeprowadzamy w naszym sadzie opryski, marzec jest miesiącem, w którym zaleca się przeprowadzić następujące opryski: drzew brzoskwini przeciwko kędzierzawości liści, jabłoni przeciw mączniakowi i kwieciakowi oraz drzew pestkowych przeciw rakowi bakteryjnemu.

W ogrodzie warzywnym:

To najwyższy czas by zaopatrzyć się w nasiona warzyw i nawozy. Do sklepu ogrodniczego najlepiej wybrać się z gotową listą planowanych upraw i poszukiwanych odmian.

Niektóre nasiona warzyw i ziół wytrzymałych na niższą temperaturę możemy wysiewać do gruntu już w tym miesiącu (cebula dymka, czosnek, rzodkiewka, szpinak, pietruszka, marchew, pasternak, bób, groch). Grządki z nasionami przykrywamy agrowłókniną okrywową.

Przygotowujemy inspekty – usuwamy chwasty i stare rośliny, wietrzymy w cieplejsze dni.

W połowie marca zaczynamy przygotowywać rozsadę warzyw, które potem będziemy przesadzać do gruntu (od początku miesiąca – warzywa kapustne i sałatę; w drugiej połowie – pomidory i paprykę).

W ogrodzie ozdobnym:

Usuwamy resztki bylin pozostałych po poprzednim roku. Pod koniec miesiąca, jeśli ziemia będzie dobrze rozmarznięta, można przystąpić do sadzenia i/lub przesadzania drzew i krzewów ozdobnych. Jeśli są to gatunki zrzucające liście na zimę, po posadzeniu przycinamy rośliny na wysokości ok. 30 cm i obficie podlewamy.

Przycinamy żywopłot.

Jeśli chcemy, możemy już przeprowadzić cięcie drzew i krzewów ozdobnym kwitnących późną wiosną i latem (rośliny kwitnące wiosną przycinamy dopiero po zakończeniu kwitnienia!); możemy wykonać cięcie formujące (większość roślin tniemy zwykle w ¼ wysokości pędów nad ziemią), sanitarne (usunięcie starych i/lub chorych pędów), prześwietlające (usunięcie pędów krzyżujących się i/lub rosnących zbyt gęsto).

Przystępujemy do cięcia krzewów róż (wycinamy pędy stare, słabe i martwe). Różom krzaczastym i pnącym robimy cięcie prześwietlające, usuwając najstarsze pędy. Róże wielkokwiatowe tniemy bądź silnie, na kilka oczek (co zapewni późniejsze kwitnienie i duże kwiaty), bądź lekko (wcześniejsze kwitnienie, kwiaty mniej okazałe).

Pod roślinami iglastymi rozrzucamy rozdrobnioną korę.

Pod koniec marca nawozimy rośliny wcześnie rozpoczynające wegetację.

Jeśli pogoda jest sprzyjająca, dzielimy karpy bylin – ich podział przed rozwojem liści sprzyja lepszemu przyjęciu się roślin na nowym miejscu.

Rozpoczynamy produkcję rozsad roślin jednorocznych (np. aksamitki, astra chińskiego) – w tunelach foliowych, inspektach lub w domu, na parapecie okiennym. Jeśli produkcję rozsady rozpoczęliśmy miesiąc wcześniej, pamiętamy o przepikowaniu siewek.

Rozpoczynamy pielęgnację trawnika. Zgrabiamy rozłożony jesienią obornik, kompost i stare liście. Usuwamy zeschnięte części. Aby przewietrzyć trawnik nakłuwamy go widłami (przy małej powierzchni), przy dużej powierzchni korzystamy z aeratora. Gdy tylko trawnik zacznie rosnąc, zasilamy go nawozem wieloskładnikowym. Warto go również zasilić w magnez i wapń.

W domu:

Rośliny przechowywane w chłodnych pomieszczeniach przenosimy do cieplejszego miejsca (temp. Ok. 15°C) i częściej podlewamy.

Jeśli w lutym wysialiśmy rośliny do skrzynek, a one wykiełkowały, dbamy o to, by zapewnić im optymalne warunki do wzrostu – ciepłe i jasne miejsce, wysoką wilgotność powietrza oraz systematyczne, ale nie nadmierne podlewanie. Przepikowujemy lub przerywamy siewki, jeśli rosną one w zbytnim zagęszczeniu.

Pozostałe porady na marzec