Lipiec w ogrodzie

Lipiec w ogrodzie

Lipiec to dla roślin pełnia okresu wegetatywnego. Dla ogrodnika oznacza to intensywne prace pielęgnacyjne, polegające na podlewaniu, odchwaszczaniu, nawożeniu, cięciu i usuwaniu przekwitłych kwiatów. Tę ostatnią czynność wykonujemy po to, by rośliny nie tworzyły nasion i dzięki temu dłużej kwitły. Lipiec to również czas zbiorów – truskawek i malin, czereśni i wiśni.

W sadzie

  • Zbieramy owoce (truskawki, poziomki, maliny, morele, czereśnie, nieco później – wiśnie, także porzeczki i agrest oraz borówkę amerykańską);
  • Podlewamy (zwłaszcza młodsze drzewka);
  • Podpieramy gałęzie, które uginają się pod owocami (grusze i śliwy mają najbardziej kruche drewno);
  • Wykonujemy cięcie drzew owocowych - czereśni (umiarkowanie) i wiśni (intensywnie) – po zakończeniu kwitnienia;
  • Przeprowadzamy również cięcie grusz i jabłoni hodowanych w szpalerach;
  • Wycinamy pędy malin (te, które nie owocowały, po zbiorze owoców) i winorośli (również te nieowocujące, owocujące zaś skracamy za 6-8 liściem powyżej owocującego grona);
  • Kończymy zbiór truskawek i przeprowadzamy prace pielęgnacyjne (usunięcie ściółki, ścięcie liści na wys. ok. 6 cm nad ziemią, odchwaszczenie międzyrzędzi, podlanie, nawożenie – zwłaszcza na glebach mało urodzajnych); jeśli rośliny mają już 4 lata, należy je usunąć i przygotować nowe miejsce pod uprawę truskawek w kolejnym roku;
  • Kontynuujemy walkę z szkodnikami i chorobami drzew owocowych: usuwamy z ziemi resztki owoców z objawami chorób i/lub obecnością szkodników, walczymy z parchem jabłoni i gruszy (opryski mogą być konieczne jeśli lato jest wilgotne), mszycami, przędziorkami i bawełnicą korówką.

W ogrodzie warzywnym

  • Podlewamy! Dużo wody potrzebują zwłaszcza warzywa dyniowate, korzeniowe i kapustne;
  • Doglądamy i szybko reagujemy gdy widzimy oznaki chorób i/lub obecności szkodników (np. zaraza ziemniaczana na krzakach pomidorów, mączniak rzekomy na dyniowatych, septorioza selera, połyśnica marchwianka, śmietka ćwiklana, stonka ziemniaczana);
  • Nawozimy pomidory (potrzebują dużo azotu i potasu), usuwamy im pędy boczne wyrastające z kątów liści; - Sadzimy to, co wyhodowaliśmy z rozsady (brukselka, szpinak, koper włoski, endywia);
  • Wysiewamy (sałatę, rzodkiewkę, kalarepę);
  • Zbieramy warzywa i zioła (te ostatnie koniecznie przed okresem kwitnienia, gdyż wówczas tracą swój aromat);
  • Zaczynamy robić przetwory (np. z małych warzyw dyniowatych).

W ogrodzie ozdobnym

  • Podlewamy regularnie!
  • Wykopujemy cebule (czosnki ozdobne kwitnące wiosną, hiacynty, narcyzy, szachownice, śniadki) – jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej; przeglądamy cebule, te zdrowe przechowujemy, by posadzić jesienią;
  • Spulchniamy ziemię za pomocą motyki;
  • Ściółkujemy rabaty;
  • Możemy jeszcze wysiać niektóre rośliny dwuletnie (np. fiołek rogaty, stokrotka, niezapominajka) – najlepiej najpierw do inspektu lub na rozsadnik, a po 3-4 tygodniach na zagony; dziewannę siejemy od razu na miejsce stałe;
  • Doglądamy rośliny pod kątem obecności chorób i szkodników. Zwracamy szczególną uwagę na spodnią część liści;
  • Od połowy lipca możemy okulizować róże – robimy to do końca sierpnia;
  • Trawnik nadal szybko rośnie. Regularnie go nawozimy (raz w miesiącu), wietrzymy, odchwaszczamy, podlewamy (2-3 razy w tygodniu) i kosimy (powierzchnie używane intensywnie – co tydzień, inne – rzadziej, nawet co 3-4 tygodnie).

W domu, na tarasie i balkonie

  • Podlewamy rośliny doniczkowe (większość codziennie, niektóre nawet dwa razy dziennie) i zasilamy nawozem (co 7-14 dni w zależności od gatunku rośliny);
  • Usuwamy przekwitłe kwiatostany (dzięki temu niektóre rośliny, np. pelargonia czy petunia, zakwitną ponownie);
  • Sprawdzamy obecność mszyc (gdy tylko się pojawią – spłukujemy silnym strumieniem wody, w razie potrzeby sięgamy po preparaty mszycobójcze na bazie naturalnych składników).

Pozostałe porady na lipiec